Wat is windenergie?
Windenergie is een van de meest ‘schone’ energiebronnen die er bestaat. Ze stoten geen vervuilende stoffen uit in de lucht maar wekken wel veel energie op. En mocht je nog een geruststellende gedachte willen: het zal altijd blijven waaien in ons Belgenland.
Windenergie wordt geproduceerd door windmolens in alle maten en soorten, waarvan de grote windturbines de meest voorkomende zijn. Eén windturbine produceert op twintig jaar maar liefst 80 keer zo veel energie als er nodig was om eentje te bouwen. Het mag dus niet verbazen dat de productie van windturbines in de lift zitten. Er worden steeds meer windturbines op land en zee gebouwd en overal in België worden windparken aangelegd. Wist je dat België nu al in de wereldtop staat op vlak van windmolens op zee? Goed bezig!
Hoe werkt het?
Windmolens werken best wel simpel. De wieken van de molen vangen de wind. Daardoor gaat de as, waaraan die wieken zitten, draaien. Die draaiende as brengt een generator in beweging. Deze generator zet de draaibeweging om in elektriciteit. Dit proces is te vergelijken met een dynamo op een fiets.
Niet elke windmolen zorgt voor evenveel elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die een windmolen opwekt, heeft te maken met de ligging van de windmolen. Op zee is er bijvoorbeeld meer wind dan in een stad. Ook de hoogte speelt mee. Hoe hoger een windmolen, hoe meer wind.
Ten slotte breken wetenschappers hun hoofd over een manier om windenergie op te slaan. To be continued…