Bio-energie, hoe werkt dat?
Een pocketvergister, of biogasinstallatie, pompt verse mest naar een silo waar het met behulp van een verbrandingsmotor en generator wordt omgezet in groene stroom. Wat er overblijft is de ideale grondstof om akkers en weilanden mee te bemesten. Met een biogasinstallatie kan een landbouwbedrijf zijn methaanemissies op de boerderij verminderen en een equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van 375 auto’s uitsparen. Biolectric installeerde intussen zo’n 60 pocketvergisters in België, waarvan de tiende installatie nu op het Bolt-platform beschikbaar is.
Stabiele groene stroom
In vergelijking met zon- en windenergie is bio-energie minder volatiel. Er is 24 op 7 aanvoer van mest en bijgevolg een constante uitvoer van groene energie. Een installatie van Biolectric heeft gemiddeld een vermogen van 20 kW. Waardoor er al snel een overschot van energie is.
Vandaag telt Bolt tien biogas-installaties van Biolectric-makelij op het platform. Verschillende boeren uit Wuustwezel, het Heuvelland, Ranst, Gozée, Hove, Lokeren, Kalmthout, Wijtshoute, Zulte en Eksaarde delen hun reststroom met huishoudens in België. “We hopen dat zij andere ondernemers kunnen inspireren om mee hun schouders te zetten onder de vergroening van België. Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen”, aldus Pieterjan.
Tom uit Hove als eerste installatie op het Bolt-platform
In 2009 installeerde Philippe Jans de eerste biogasinstallatie op het melkveebedrijf van Tom De Bontridder in Hove. “Boeren wilden hun steentje bijdragen voor het klimaat en zagen in bio-energie ook een interessant terugverdienmodel”, vertelt Philippe. Om het hoge energieverbruik van zijn bedrijf te compenseren besloot Tom met Biolectric in zee te gaan. Samen installeerden ze de eerste van een grote reeks pocketvergisters. Een parcours van vallen en opstaan, maar met succes, ondertussen draaien er meer dan 250 installaties in heel Europa.