Nieuws

Rock Werchter gaat met Bolt dit jaar nog een stap verder in hernieuwbaarheid

Dorien
Dorien

Een bijkomende netaansluiting, 70 zonnepanelen en 3 superbatterijen maken van deze editie de duurzaamste ooit.

Voor het derde jaar op rij voorziet energieplatform Bolt streekstroom voor het festivalterrein van Rock Werchter. Een combinatie van zonnepanelen aan de inkom, netstroom en 3 superbatterijen zorgen voor verschillende zones en 2 podia die draaien op streekstroom. “Door te kiezen voor elektriciteit kan je de CO2-uitstoot van zo’n zone tot wel 95% verminderen”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. 

Elk jaar ligt de lat hoger 

Na Werchter Parklife in 2021 en Rock Werchter 2022 slaan Bolt en Live Nation opnieuw de handen in elkaar en schakelen ze een versnelling hoger om het festival van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Door een combinatie van zonnepanelen aan de inkom, netstroom van lokale energie-opwekkers en 3 grote batterijen kunnen nu verschillende delen en 2 podia van het festival op groene stroom draaien. Zo draaien onder andere de North West Walls site, Casa Bacardi en een deel van de catering en backstage op lokale groene energie.

"Vorige jaren draaiden Werchter Parklife en Rock Werchter achter de schermen op lokale groene stroom. We hebben daar veel kennis uit gehaald en zijn samen met Bolt op zoek gegaan naar de volgende stap. We installeerden 2 nieuwe netaansluitingen en er liggen 70 zonnepanelen aan de inkom van het festivalpark. De opgewekte energie wordt meteen ter plaatse ingezet. Op die manier bouwen we de inzet van fossiele brandstoffen verder af en zetten we weer een mooie stap richting een nog duurzamer festival."
- Yo Van Saet, festivaldirecteur

De cirkel rond maken

Duurzaamheid op een festival gaat natuurlijk verder dan energie alleen. Zo wordt dit jaar al het organische afval van artist-, crew- en vipkeukens apart ingezameld. Dat afval komt terecht bij Ecowerf in Leuven waar het wordt verwerkt in een biovergister tot elektriciteit. De opgewekte stroom wordt dan opnieuw via het Bolt-netwerk verdeeld en is op die manier beschikbaar voor huishoudens in België. "Met 5 ton aan etensresten kunnen we bijvoorbeeld zo'n 1000 kWh aan stroom opwekken. Dat staat gelijk het stroomverbruik van een klein gezin op een half jaar tijd", vertelt Pieterjan. "Zo is de cirkel rond."

"In het algemeen is 75% van de CO2-uitstoot van festivals en evenementen afkomstig van dieselgeneratoren.* Bij Bolt zijn we ervan overtuigd dat het anders kan. Door een combinatie aan zonnepanelen, batterijen en netstroom kan je een evenement voor een groot deel van hernieuwbare energie voorzien. Het is geweldig dat een organisatie als Live Nation - die reeds heel wat investeringen maakte - hierin nog verder wil gaan en mee gaat innoveren met ons. Elk jaar proberen we de lat hoger te leggen, door onze expertise en oplossingen te verbreden. Zo komen we telkens een stapje dichter bij een dieselvrije zomer."
- Pieterjan Verhaeghen, co-founder Bolt

Bolt maakt als energieleverancier de verbinding tussen duurzame energie-opwekkers en -afnemers en trekt deze duurzame filosofie ook door in andere initiatieven zoals het vergroenen van festivals en evenementen in België.

Lees meer