Verwarming
Starten doen we met de grootste energievreter van ze allemaal. Je verwarming is goed voor maar liefst 60 procent van je energieverbruik. Zet daarom de thermostaat een graadje of twee lager. Een extra trui aandoen lijkt ineens geen opgave meer, als je weet dat je hierdoor 6% tot 7% op je afrekening bespaart. Investeer ook in een programmeerbare of ‘slimme’ thermostaat die je van op afstand kan bedienen. Te vaak zetten we de verwarming pas aan als we thuiskomen, waardoor je in de verleiding komt om de temperatuur onnodig hoog in te stellen.
Elektrische toestellen
Van de oven die staat te geuren met lekkere zoetigheden, de koelkast die je drankvoorraad fris houdt tot de wasmachine voor grote en kleine wasjes: in je woonst durft de elektriciteit wel eens geniepig wegglippen (lees: sluimerverbruik). Enkele tips.
Het start bij het begin: de aankoop van je toestel. Houd zeker rekening met het energielabel, want dat vertelt je hoe energiezuinig het toestel is.
Koop op maat. Je moet al goed je best doen om met twee personen een koelkast van 500 liter te vullen. Je koelkast zal niet alleen amper volledig gevuld zijn, ze verbruikt ook veel meer dan een klein exemplaar. Een toestel op maat kopen, kan dus je verbruik en factuur lager houden.
Met een mooie 6 graden blijven je producten in de koelkast voldoende fris. Je diepvriezer functioneert dan weer op z’n best op -18°C. Per graad dat je ze kouder draait, mag je op een extra 5% verbruik rekenen.
Zodra je koelkast of diepvriezer gehuld zijn in een ijslaagje, is het tijd om hem te ontdooien. IJs aan de wand betekent een hoger energieverbruik. Logisch, als je weet dat het ijs er komt door te veel warme lucht – omdat je bijvoorbeeld het deurtje te lang laat openstaan – en je diepvriezer daardoor een tandje moet bijsteken. Een diepvriezer met een ijslaag, verbruikt dan ook al snel 10% meer.
Het ligt misschien voor de hand, maar doe geen halve wasjes. Zorg dat je vaatwasser en wasmachine volledig volgeladen zijn, vooraleer je ze opzet.
Je droogkast is een echte energievreter, dus hang je was zodra het weer het toelaat buiten op een droogrek. Dat wasdraadfrisse gevoel krijg je er gratis bovenop.
Onze vrije tijd spenderen we vaak achter een scherm. Als we niet languit op de bank liggen om de nieuwste serie te bingewatchen, scrollen we wel door onze telefoon of tablet om het nieuws te lezen of je socials te checken. Zet je toestellen uit als je ze niet gebruikt. Op stand-by gebruiken ze onnodig energie.
Verlichting
De meest energiezuinige lamp, is de lamp die niet brandt. Helaas maakt dat ons dagelijks leven (letterlijk) een beetje donker. Toch hebben we voor jullie twee waardevolle tips om je huis energiezuiniger te verlichten. Want ja, in een doorsnee woning is de verlichting ook goed voor een 14% van je totale energieverbruik.
Laat de traditionele gloeilamp voor wat het is en kies ledlampen of spaarlampen. Ze zijn maar liefst 20% efficiënter en meestal kun je de huidige armatuur behouden.
Al klinkt het zo simpel, toch wordt het vaak vergeten: doe het licht uit wanneer je de kamer verlaat. Een lamp die brandt voor niets, is gewoon zonde van de verbruikte energie.
Voorzie plaatsen die minder intensief gebruikt worden (denk aan ruimtes zoals een hal, kelder, garage of WC) van een lamp met bewegingssensor of lichtsensor. Zo verlicht je enkel wanneer het nodig is.